Дойче велеЙоша Вебер Визитата на китайския държавен глава Си Дзинпин в

...
Дойче велеЙоша Вебер Визитата на китайския държавен глава Си Дзинпин в
Коментари Харесай

Коленичил ли е Путин пред Си - проверка на фактите

Дойче веле

Йоша Вебер

 

Визитата на китайския държавен глава Си Дзинпин в Русия притегли вниманието на редица интернационалните медии. Демонстрираната непосредственост сред Си и Путин, както и новият пакт, подписан от тях, са сигнали за задълбочаване на стратегическото партньорство сред Китай и Русия. А в това време Западът чака Китай да стои настрани от Русия - най-много поради скорошната заповед за арест на съветския президент, издадена от Международния углавен съд.

 

На фона на тези развития една фотография, за която се допуска, че е от срещата сред двамата водачи, се популяризира в обществените медии. Твърди се, че на нея Владимир Путин коленичи пред Си Дзинпин. Жестът би бил алегоричен - в случай че беше автентичен.

 

 

Твърдение: " Путин е на колене, кълне се във честност на своя стопанин Си ", написа консуматор в Туитър в обява, съпроводена с въпросното изображение. Друг пък се майтапи, че Путин несъмнено към този момент страда болки в коленете. Кореспондент на украинската медия Kyiv Post също споделя фотографията, която се популяризира и в Telegram и платформата за изображения imgur. Във всички платформи тя е забелязана общо над милион пъти. Но коленичил ли е в действителност Путин пред Си?

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

 

Путин не е коленичил пред Си - фотографията е подправена. Освен обстоятелството, че сходен жест на послушание от един към различен международен водач е нереалистичен, нашето следствие демонстрира, че това изображение е генерирано благодарение на приложение с изкуствен интелект. За това има редица индикации.

 

На първо време потърсихме фотографията с назад търсене по изображение, което демонстрира, че за първи път е оповестена на 20 март. Първоизточникът ѝ обаче не може да бъде открит чрез търсенето по изображение.

Деформирани уши, големи обувки, странни ръце

Няколко детайла се набиват на очи, когато фрагментът се уголеми. Обувката на коленичещия човек, за който се твърди, че е Путин, е непропорционално огромна и необятна. Освен това прасецът на същия му крайник наподобява необичайно продълговат. Наполовина прикритата глава на индивида също е прекомерно огромна и със странни пропорции по отношение на цялото тяло. На ухото му също се виждат странни деформации, които не могат да бъдат видяни на ушите на Путин на други фотоси. Ухото на Си също наподобява деформирано и прекомерно огромно. Най-странното нещо в изображението обаче е обвързвано с индивида, който стои в профил - ръцете му наподобяват като че ли се сливат една в друга.

 

Коленичил ли е Путин пред Си: инспекция на обстоятелствата - 2

Опитът с изображения, генерирани от изкуствен интелект, демонстрира, че те нормално демонстрират точно такива деформации. Наскоро благодарение на изкуствен интелект беше генерирано и подправено изображение, на което някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп сякаш е задържан.

 

Приложения с изкуствен интелект като Midjourney и DALL-E разрешават основаването на доста реалистични изображения с естествено изглеждащи хора и среда. Те обаче постоянно позволяват неточности - най-много в нереалистично изобразени ръце и уши.

 

57% гаранция, че изображението е генерирано от ИИ

 

Проверихме изображението и с детектор, който засича генерирани от изкуствен интелект фотоси.

 

Програмата The Hugging Face ревизира изображенията за несъразмерни елементи и прави оценка шансът те да са изфабрикувани. В случая със фотографията, на която Путин хипотетично коленичи пред Си, детекторът дефинира, че тя е на 57% изфабрикувана.

 

Потърсихме и фотоси от визитата на Си в Русия. Обърнахме особено внимание на елементи, които наподобяват на тези в изображението с " коленичилия Путин ". Резултатът сподели, че в нито една фотография, публикувана от Getty Images или от съветската осведомителна организация ТАСС, няма никаква аналогия с въпросното изображение. Мебелите в помещението, където Путин сякаш коленичи пред Си също не съответстват с тези, публикувани от формалните канали.

 

Извод: Снимката, за която се твърди, че демонстрира Путин, коленичил пред Си, е подправена. Такава не е налична в нито една публична база данни на фотографските организации, отразявали събитието. Нашето следствие откри и признаци, че изображението е основано благодарение на изкуствен интелект.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР